گوش دادن موثر یکی از مهارتهای اصلی است که هر کوچ باید در تقویت آن بکوشد. این مقاله به دنبال ارائه راهکارهایی برای تقویت مهارت گوش دادن مؤثر است.
هفت مرحله برای گوش دادن مؤثر وجود دارد:
۱. بلندگو را در چشمان خود نگاه کنید
گوش دادن مؤثر نشان میدهد که شما توجه دارید و درواقع به آنچه آنها میگویند اهمیت میدهید. به هیچوجه نباید به فعالیتهای دیگری مانند پیام کوتاه، خواندن، نوشتن یا خیره شدن به تلویزیون بپردازید. روی مکالمه حاضر متمرکز باشید و بر این اساس سر تکان دهید تا به او بگویید که آنچه را که میگوید دریافت میکنید.
۲. در گوش دادن موثر از ایجاد وقفه خودداری کنید و صبر کنید تا در زمان مناسب مداخله کنید
به گوینده اجازه دهید حرف خود را بهپایان برساند. صبر کنید تا مکث قطع شود یا وضوح بیشتری را درخواست کنید. یک اشتباه بزرگ این است که قبل از اتمام سخنرانی سخنران، با وقفه بپرید، یک سؤال بپرسید یا یک نظر بدهید. این میتواند بسیار ناامیدکننده باشد و باعث شود که سخنران ازآنچه میخواستند بگوید فراموش نشود. وقفهها میتوانند دیواری بین بلندگو و شنونده ایجاد کرده و ارتباط موفقیتآمیز را دشوار کنند.
۳. آماده گوش دادن باشید
ذهن و بدن خود را آرام کنید تا بتوانید اطلاعات را بهصورت عینی دریافت کنید. با نفس عمیق کشیدن ذهن خود را از حواسپرتی پاککنید. (حداقل سه بار دم و بازدم کنید.) به سمت بلندگو بپیچید و صاف بنشینید تا نشان دهید حضور و توجه دارید. درگیری فیزیکی شما همچنین پیامی را به ذهن شما میفرستد تا روی بلندگو تمرکز کنید.
۴. در گوش دادن موثر بیاموزید ذهن خود را از سرگردانی دور نگهدارید
ذهن نا آموز بهراحتی میتواند توسط سروصدا، اشیا تصادفی، پچ پچ زمینه یا حتی افکار خود منحرف شود. ممکن است فکر کنید که در آن لحظه باید چهکارهایی انجام دهید. بااینحال، وقتی روی مکالمه متمرکز نیستید، برای شخص دیگر کاملاً مشهود است.
ژورنالینگ مؤثرترین راه برای آموزش ذهن شما برای گوش دادن است. حداقل 20 الی 30 دقیقه هرروز ساکت باشید و تمام سروصدا و عوامل حواسپرتی را تنظیم کنید. سپس سؤالی را از خود بپرسید که میخواهید در مورد زندگی یا حرفه خود؛ پاسخ داده شود. بنشینید، گوش دهید و پاسخ خود را در یک ژورنال ثبت کنید. بهزودی یاد خواهید گرفت که چگونه به افکار درونی خود و دیگران بهطور مؤثر گوش فرا دهید.
۵. ذهن باز باشید
همیشه سه مورد زیر را برای آزادی ذهن، به خاطر داشته باشید:
- بدون قضاوت: بدون انتقاد از شخص مقابل، گوش دهید. قضاوت در مورد موضوع قبل از اینکه همهچیز را بشنوید، میتواند باعث شود که شما پاسخ نامناسبی از خود نشان دهیم.
- بدون توجیه: قبل از گوش دادن کامل به حرف شخص، از نیاز به توجیه عقاید یا عقاید خود در مورد موضوعی خودداری کنید. اگر به شخصی اجازه ندهید آنچه را که میخواهد بگوید بهپایان برساند، هرگز واقعاً نخواهید فهمید که چه احساسی دارد یا در مورد شرایط فکر میکند.
- بدون پرش به داخل: صبور باشید و سعی کنید با اتمام جملات یا افشای افکار شما، آنچه فکر میکنید گوینده سعی در گفتن دارد، درک نکنید. بهترین راه برای یادگیری دقیق آنچه آنها میگویند این است که ساکت بمانید و از نزدیک گوش کنید. بر آنچه آنها میگویند تمرکز کنید (حتی اگر شمارا آزار دهد).
گوش دادن مؤثر باید بدون وقفه و همراه با راهحلهای قبلی باشد.
۶. هنر آینهکاری را تمرین کنید
شنونده خوب میداند که چگونه همان انرژی یا احساسات گوینده را منعکس کند. با پاسخ دادن با عبارات منطبق نشان دهید که درگیر کار هستید. وقتی لبخند میزنند با لبخند پاسخ میدهند احساسات آنها را منعکس میکنند و وقتی به دنبال سرنخی هستند که میخواهید آنچه را که به شما میگویند را تکان دهید. برای اخبار مهم، عبارتی کاملاً هیجانزده را نشان دهید تا احساس کنید آنچه را که آنها احساس میکنند احساس میکنید. این به آنها اطمینان میدهد که شما واقعاً گوش میدهید و جذاب هستید.
۷. بازخورد مثبت غیرکلامی بدهید
حالت چهره شما نمایانگر افکار و خلقوخوی شما است. مراقب زبان بدن خود باشید. چرخش چشم، شانههای افتاده، ضخیم شدن بیشازحد یا شدت چهره همه نشان میدهد که از مکالمه جداشدهاید. به شخصی که در حال صحبت است نگاه کنید، بدن خود را به سمت او هدایت کنید، لبخند بزنید و از نزدیک گوش دهید.
برای خلاصه سریع این مراحل، میتوانید با اینفوگرافی زیر مشورت کنید:
تمرین گوش دادن هرروز به مدت یک هفته را تمرین کنید. افکار و نتایج خود را در یک ژورنال ثبت کنید تا بتوانید پیشرفت و بازخورد خود را ترسیم کنید.
گوش دادن مؤثر کلید روابط عالی و درک خوب است. مهم است که در جامعه امروز، با تمام قابلیتهای ارتباطات پیشرفته ما، هماهنگ شده و هر زمان که ممکن است واقعاً به یکدیگر گوش فرا دهیم. گوش دادن مؤثر، راز نجات مشاغل، ازدواجها و خانوادهها از تجزیهوتحلیل است.
برای خواندن یک مقاله تأثیر گذار درزمینهٔ گوش دادن مؤثر به این مقاله نشریه فوربس مراجعه نمایید.
2 پاسخ
یک مقاله کامل ، جامع ، مفید و کاربردی هست تشکر بابت مطالب مفیدی که در اختیارمون قرار دادید
سپاس از حسن نظر شما