روانشناسی کسب و کار چیست ؟

فهرست مطالب

روانشناسی کسب و کار  چیست؟ اولین چیزی که در مورد روانشناسی کسب و کار همه می دانیم این است که این شغل یک رشته شناخته شده است که نام های دیگری نیز دارد. شاید شما این رشته را با نام روانشناسی شغلی، روانشناسی سازمانی، روانشناسی صنعتی یا روانشناسی کار می شناسید. اما واقعا روانشناسی کسب و کار چیست ؟ فارغ از نام های متنوع این رشته، روانشناسان مشاغل، متخصصانی هستند که در گستره ی وسیعی از افراد، سازمان ها و در بین مدیران کار می کنند. زمینه های تاثیرگذاری شامل توسعه رهبری، کوچینگ اجرایی، استخدام و انتخاب کارمندان، توسعه شخصی، مدیریت عملکرد، توسعه تیم، مشارکت کارمندان و سایر ابتکارات سازمانی را مدیریت می کنند.
قبل از سرمایه گذاری برای استخدام یک روانشناس کسب و کار، ابتدا باید بدانید که روانشناسی کسب و کار چیست ، چه چیزی می تواند ارائه دهد و چه مزایایی برای شرکت شما دارد. این سوالات و موضوعات همان سوالاتی هستند که من در این پست می خواهم به ان ها بپردازم.

مجموعه آموزش های رایگان و کاربردی در سایت دکتر علیرضا فیروزی که زندگی شخصی و حرفه ای شما را متحول میکند : 
آموزش مدیریت و رهبری کسب و کار 
آموزش روش های مذاکره کردن و برقراری ارتباط موثر 
آموزش کوچینگ فردی و بیزینس کوچینگ 

روانشناسی شغلی چه کاربردهایی دارد ؟

روانشناسی شغلی، فعالیتی است که به بهبود زندگی کاری شما کمک می کند. به گفته انجمن روانشناسی کسب و کار (ABP)   روانشناسی شغلی شامل مطالعه و تمرین برای بهبود زندگی کاری است. این رشته به درک رفتار انسان در تجربه دنیای کار  می پردازد تا افراد و سازمان ها عملکرد موثر تر و پایدار تری داشته باشند.
به بیان ساده تر اگر بخواهیم به سوال روانشناسی کسب و کار چیست پاسخ دهیم باید بگوییم که روانشناسی کسب و کار علمی است که هدف آن بررسی نحوه ایجاد سازمان ها و افرادی که در دورن آن ها کار می کنند، است تا این افراد را به افراد شادتر، موثرتر و کارآمد تر تبدیل کند. روانشناسان شغلی، این کار را با استفاده از ترکیبی از اصول روانشناختی، تحقیقات و ابزار های تحقیق علمی برای مطالعه سازمان ها، کارمندان و مدیران انجام می دهند.
با این کار، روانشناسان کسب و کار می توانند به مدیران کمک کنند تا به آنچه در سازمان هایشان کارایی ندارد، پی ببرند. سپس با اطلاعات و تجربه ای که دارند می توانند راه حل هایی را ارائه دهند تا به پیشبرد هدف های سازمان کمک کند و آن ها را به موفقیت برساند.

برخی از اهداف و کارکرد های مهم روانشناسی کسب و کار چیست ؟

ایجاد محیط های کاری ایمن
افزایش بهره وری و کارایی کارگران و کارمندان
هدف گذاری و حرکت به سوی هدف ها را بهبود می بخشد
به سازماندهی و بهینه سازی ساختار مدیریت شرکت کمک کنید

روانشناسی شغلی چگونه کار می کند ؟

روانشناسی شغلی چگونه کار می کند

روانشناسان کسب و کار معمولا به روش های زیر عمل می کنند :

روانشناسان مشاغل، متخصصان مستقلی هستند که برای ارائه داده های بی طرفانه و عینی در رابطه با افراد و مسائل مربوط به محیط کار مانند اشتغال کارمندان، برنامه ریزی های جانشینی و حفظ کارمندان، موارد را  بررسی می کنند و نظر می دهند. توصیه های این افراد بر اساس سال ها تحقیق و تجربه است و به بهبود کسب و کار کمک می کند.
روانشناسان کسب و کار برای تشخیص مسائل و حل ان ها تلاش می کنند. این افراد از ابزار های علمی، از جمله تست های روان سنجی استفاده می کنند تا درک کاملی از کسب و کار شما داشته باشند.. روانشناسان تجارت راه های واقعی و عملی را برای غلبه بر چالش های سازمانی طراحی می کنند. همچنین این افراد می توانند  راه حل های خود را عملی کنند، که در صورت عدم اطمینان، عدم توانایی یا عدم صلاحیت در نحوه اجرای آنها، راه حل ها را دوباره بررسی کنند و راه حل های مفید تری ارائه دهند.
در پایان روانشناسان شغلی می توانند اثر بخشی راه حل های خود را ارزیابی و اندازه گیری کنند. این کار به روش عینی و قابل اندازه گیری انجام خواهد شد. بنابراین مدیران می توانند بازده سرمایه گذاری خود را بررسی کنند.

زمینه های مختلف روانشناسی کسب و کار چیست ؟

روانشناسی کسب و کار زمینه ای است که تقریبا به همه جوانب محل کار و افراد درون آن ارتباط دارد. در این زمینه انجمن روانشناسی انگلیس 8 حوزه اصلی تعریف کرده است که به 4 دسته اصلی تقسیم می شود: محیط کار، توسعه فردی و سازمانی و آموزش و روانشناسی تجارت که به موارد زیر کمک می کند:
ارزیابی روانشناختی مبتنی بر شایستگی برای انتخاب و پیشرفت شخصی
کوچینگ اجرایی
طراحی و تحویل مراکز ارزیابی و مراکز توسعه
بازخورد و ارزیابی 360 درجه
آزمون های روان سنجی و ارزیابی اجرایی
تجزیه و تحلیل شغل و طراحی چارچوب شایستگی
آموزش مهارت های نرم و توسعه رهبری
جلسه و تسهیل فعالیت های شرکت
معیار کارکنان و تحلیل گردش مالی کارکنان
ممیزی سازمانی و استعدادیابی مدیریتی
مشاوره شغلی
تیم سازی و توسعه هیئت مدیره
مشارکت کارمندان ، رضایتمندی و سایر بررسی های شرکت

روانشناسی کسب و کار چه مزایایی دارد ؟

برای پاسخ به این سوال می توانیم به یک مطالعه خاص که توسط بخش روانشناسی شغلی انجمن روانشناسی انگلیس انجام شده، نگاهی بیندازیم. در این مطالعه، 36 شرکت بریتانیایی در یک نظرسنجی مبتنی بر وب شرکت کرده اند که به منظور بررسی چگونگی کاربرد روانشناسی کسب و کار در سازمان خود و نتایج قابل اندازه گیری ارائه شده توسط روانشناسی تجارت، شرکت کرده اند.
سازمان ها و مشاغل مورد بررسی نشان می دهند که استفاده از روانشناسی کسب و کار منجر به استخدام موثرتر ، اشتغال بیشتر کارکنان، بهبود بهره وری و در نتیجه عملکرد اقتصادی بیشتر می شود. علاوه بر این آنها همچنین دریافتند که با کمک روانشناس کسب و کار سطح رضایتمندی و روحیه کارمندان نیز بهتر شده است. یکی از بارز ترین مزایای روانشناسی کسب و کار از نظر بازده سرمایه، استخدام افراد بهتر است. ارزیابی درست و استخدام هوشمندانه می تواند تاثیرات بسیار مثبتی بر روی کسب و کار شما داشته باشد. این کار احتمال استخدام افراد بهتر را افزایش داده و در زمان و هزینه ها صرفه جویی زیادی می شود.

روانشناسی کسب و کار به عنوان یک حوزه مطالعاتی، بررسی رفتار و انگیزه های افراد در سازمان ها و کسب و کارها را در تمامی جنبه های آن شامل مدیریت، بازاریابی، فروش، منابع انسانی و … مورد بررسی قرار می دهد.

برخی از ویژگی های روانشناسی کسب و کار عبارتند از:

  • بررسی رفتار و عملکرد انسان ها در سازمان های کسب و کار
  • بررسی روابط بین افراد در سازمان ها
  • بررسی نحوه تصمیم گیری و رفتار مدیران و کارکنان در شرایط مختلف
  • بررسی تاثیر فاکتورهای مختلف بر رفتار و انگیزه های افراد در سازمان ها
  • بررسی نقش شناخت و ادراک افراد در فرآیندهای مختلف سازمانی
  • بررسی نحوه مدیریت و کنترل استرس در محیط کسب و کار
  • بررسی نحوه انگیزش و تشویق افراد به انجام وظایف واگذار شده به آنها
  • بررسی نحوه تاثیر گذاری فرهنگ سازمانی بر رفتار و عملکرد افراد در سازمان.

در کل، روانشناسی کسب و کار به مطالعه رفتار و روانشناسی انسان ها در شرایط کسب و کار اختصاص دارد و با بررسی و تحلیل فرآیندهای مختلف سازمانی، زمینه را برای بهبود کارایی، افزایش رضایتمندی و پیشرفت سازمان ها فراهم می کند.

برچسب‌ها:
به این مقاله امتیاز دهید!
امتیاز دهید
خانه کوچینگ
برنامه ریزی
تاریخ انتشار: 10 فروردین 1399
تاریخ بروزرسانی: 10 فروردین 1402
دکتر علیرضا فیروزی
مدرس کوچینگ و مشاور کسب و کار
لینک کوتاه
https://khanecoaching.com/?p=7811
فهرست مطالب
مقالات مرتبط
family coaching
6 نقش کوچینگ خانواده در بهبود ارتباط با خانواده و دوستان در محیط کار
روش های پایدار سازی کسب و کار
9 نکته از روش های پایدار سازی کسب و کار
12 راز کاریزما چیست؟ چرا باید کاریزماتیک باشیم
کوچینگ مدیران اجرایی
21 نکته مهم درباره کوچینگ مدیران اجرایی
8 راز موفقیت در مذاکره برای کسب و کارها
کاریزما برای کارآفرینان و کسب و کار
5 جادوی کاریزما برای کارآفرینان و کسب و کار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *