باید فکر کنیم که در دنیای امروز چه مهارت هایی برای موفقیت مورد نیاز است؟ پاسخ این پرسش این است، یادگیری مهارت هایی که باعث افزایش توانایی های اجتماعی و روحی ما میشوند. از طرفی باید یاد بگیریم دید بهتری به زندگی و محیط اطراف خود داشته باشیم. این مهارت ها به سلامت روان کمک شایانی کرده و باعث سازگاری بیشتر و بهبود کیفیت زندگی امروز میشود. طبق نظر سازمان بهداشت جهانی یادگیری 10 مهارت کلیدی باعث میشوند که افراد در مواجه با مشکلات در زندگی از آرامش بیشتری برخوردار باشند و زندگی شخصی و اجتماعی موفق تری داشته باشند.
مجمع جهانی اقتصاد در گزارش خود عنوان کرده مهارت کلیدی برای موفقیت در سالهای 2015 و 2020 شامل مهارت های دهگانه است. از جنبه های مورد نیاز برای به دست آوردن موفقیت، مهارت های نرم (soft skill) در کنار سایر دانش های تخصصی است. که شامل موارد زیر است:
- مهارت حل مسئله
- تفکر انتقادی
- خلاقیت
- توانایی مدیریت افراد
- روحیه همکاری و کار تیمی
- هوش هیجانی
- مهارت قضاوت و تصمیم گیری
- تفکر سرویسگرا
- فن مذاکره
- هوش شناختی
- مهارت حل مسأله
من در اینجا آموزش های رایگانی را به شما معرفی می کنم که زندگی شخصی و شغلی شما را متحول می کند:
آموزش مدیریت و رهبری کسب و کار ، یکی از آموزش های رایگان سایت دکتر علی فیروزی می باشد که می تواند مهارت های بسیار زیادی به شما بیاموزد تا به مدیر موفقی تبدیل شوید.
آموزشی بعدی که می خواهم به شما معرفی کنم روش های مذاکره و ارتباط موثر است که به شما کمک می کند به یک مدیر لایق و قابل اعتماد تبدیل شوید.
کوچینگ نیز یکی دیگر از آموزش های رایگان سایت دکتر فیروزی است که می تواند زندگی شخصی حرفه ای شما را متحول کند.
-
مهارت حل مسأله (Coplex Problem Solving)
در زندگی روزمره بسته به اینکه مسأله ساده یا پیچیده است نیاز به مهارت حل مسأله دارد. اگر چه طراحی به حل مسأله کمک میکند اما گرفتن تصمیم در موقعیت و زمان مناسب عامل مهمی در موفقیت است. که در هر صورت شامل مواردی مثل شناسایی مسأله، ساختن تصویری واقعی از مسأله، یافتن راه حل مناسب، تصمیم گیری، پیاده سازی و مانیتور کردن فیدبکها است. این مهارت مهمترین مهارت در دنیای پیچیدهی امروزی است. در هر صورت با داشتن این مهارت حتما قدرت بیشتری در برابر مشکلات خواهید داشت و مشکلات یکی پس از دیگری از سر راه شما کنار میروند. زیرا دنیای امروز نیازمند یادگیری این مهارت است.
-
تفکر انتقادی (Critical Thinking)
این مفهوم سابقه ای به اندازهی 2500 سال دارد. افراد با داشتن این مهارت میتوانند ارتباط بین ایده ها را دریابند. توانایی تشخیص و ارزیابی داشته باشند. علاوه بر این ها ارتباط و اهمیت ایده را فهمیده و خود توانایی قدرت بیان عقاید خود را داشته باشند. این مهارت باعث به وجود آمدن و پیشرفت در زمینه ی مهارتهای زبانی، خلاقیت و… در افراد میشود. این مهارت ابتدا چهارمین مهارت مهم بود که با دو پله صعود به رتبه 2 رسیده است. این امر کاملا در دنیای پیچیده امروزی طبیعی است. دنیای امروز نیازمند تحلیل نقادانه در رابطه با وضع موجود و تفکر در گذشته است.
با یادگیری این مهارت توانایی، رد یا پذیرش مسائل را خواهید داشت. موضوعات را با دید بهتری خواهید دید و فریب افراد را نخواهید خورد، در نتیجه عاقبتاندیش خواهید شد. این مهارت یعنی قدرت تصمیم گیری و حل مشکلات با استفاده از شواهد منطقی و دور از احساسات و عواطف. در نتیجه این مهارت میتواند منجر به خودکفایی ذهنی شود و باعث میشود که فرد با پرسش بتواند به پاسخی منطقی برسد.
با این تفکر چشم افراد به روی واقعیات باز میشود. پس در نتیجه تکبر را حذف کنید و از احساسات منفی دوری کنید و با دید منطقی به موضوعات نگاه کنید تا به موفقیت برسید.
-
خلاقیت و نوآوری (Creativity & Innovation)
خلاقیت و نوآوری یعنی تبدیل یک ایده جدید به واقعیت. قدرت دید و درک جهان به روشی نوین برای به دست آوردن الگوهایی که نادیده گرفته شدهاند. از این رو خلاقیت و نوآوری دو مرحله دارد: تفکر و تولید. در صورتی که شما ایدهی نوینی دارید اما توانایی این را ندارید که آن را عملی کنید در واقع خلاقیتی ندارید. امروزه این امری کاملا طبیعی است. در دنیای پیچیدهی امروز حل مسائل نیازمند خلاقیتی روزافزون است.
از طرفی با یادگیری مهارت خلاقیت افراد ایده های جدید خلق میکنند و استعدادهای جدید آنها کشف میشود. راه های جدید از طریق همین تفکر خلاق به دست میآیند و احساسات منفی را به مثبت تبدیل میکند. در این تفکر شما میتوانید مشکلاتی که سد راه شما برای موفقیت شده اند را به شکل یک فرصت ببینید.
-
مدیریت افراد (People Management)
این مورد را میتوان نقش پذیری به عنوان یک روشی در تربیت فرد یا با انگیزه کردن او برای بهبود و اجرای بهتر دانست. این بخش مهمترین و سخت ترین قیمت در بحث مدیریتی است. همچنین جز 5 مهارت برتر است و از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین افراد می آموزند که با دیگران چگونه مشارکت داشته و روابط دوستانه را به وجود آورند و در مقابل ارتباطات و افراد ناسالم مقاوم باشند.
-
مهارت هماهنگ شدن با دیگران (Coordinating With Others)
توانایی سازماندهی کار و لینک آن با دیگران، که به طور همزمان توجه به فعالیت های مختلف دارد. با الویت بندی شما یاد میگیرید برای درک دیگران و عملکرد بهتر باید به صحبتهای آنها گوش کنید و احساسات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید. برای این امر بهترین راه، شناخت مخاطب و گیرنده است. این شناخت بستگی به توانایی فکری، موقعیت جغرافیایی و یا سبک زندگی فرد دارد. حال این مخاطب ممکن است کودک یا یک فرد مسن باشد. همچنین ارتباط غیرکلامی یا همان زبان بدن باعث ارتباط بهتر و بیشتر میشود.
-
هوش هیجانی (Emotional Intelligence)
توان کنترل احساسات و استفاده از آن برای بهتر شدن و بالا بردن قدرت تفکر است. اشخاصی که دارای هوش هیجانی بالاتری هستند در روابط بین فردی و گروهی بهتر عمل کرده و در تشکیل این روابط موفق تر هستند. علاوه بر این هیجانات منفی شناسایی میشوند و واکنش مناسبتری نسبت به مسائل خواهید داشت. هیجاناتی مثل خشم، ترس و خوشحالی که میتواند به شما آسیب برسانند و باعث ایجاد مشکلات مختلف در زندگی پیچیدهی امروز شوند. اما قطعا کنترل این هیجانات میتواند باعث موفقیت فرد شود.
-
مهارت تصمیمگیری و قضاوت (Judgment & Decision Marking)
در این مهارت فرد این توانایی را دارد تا برای حل مشکل از میان چند گزینه یک گزینه را انتخاب کنید. زمانی که فرد ریسک پذیر است و آن را می پذیرد در واقع مسأله برایش واضح و مشخص میشود. این مهارتی کلیدی از بین مهارتهای مدیریتی است. این مهارت نشان دهنده اهمیت حیاتی قضاوت های ما و توانایی تصمیم گیری در دنیای پیچیده امروز است.
گاهی طبق شرایطی که در زندگی پیش می آید مجبور به انتخاب میشویم که میتوانند برای ما آینده ساز باشند. در واقع یادگیری این مهارت به شما می آموزد که چگونه اهداف را واقع بینانه و منطقی ببینیم و انتخاب درستتری داشته باشیم و مسئولیت پذیر باشیم.
-
مدیریت سرویسگرا (Servic-Orientation Management)
توانایی و گرایش به پیشبینی، تشخیص و رفع نیاز دیگران است. افرادی که این مهارت را دارند باعث رضایت افراد دیگر می شوند و برای در دسترس بودن و تمرکز اطراف خود تلاش میکنند. این مهارت جز 10 مهارت برتر برای رسیدن به موفقیت است و همچنان بر اهمیت آن افزوده میشود. این مهارت روابط اجتماعی بهتری با دیگران به شما میدهد. در واقع نوع خاصی توجه به دیگران است. اجزای شناختی در این مهارت شامل توانایی در شناسایی و نامگذاری حالات دیگران، توانایی حدس زدن دیدگاه اشخاص دیگر. همچنین توانایی در نشان دادن پاسخ مناسب عاطفی و روابط همدلانه با دیگران.
فرد باید یاد بگیرد خود را جای دیگران بگذارد، مسائل را از دید آنها ببیند و از خود بپرسد اگر جای آنها در این شرایط بود چه واکنشی داشت. این نگرشی است که جلوتر از تولید است. گاهی حتی قبل از اعلام نیازها توسط افراد، اشخاص خدماتگر جهت رضایت و در دسترس بودن برای دیگران تمرکز می کنند.
-
مذاکره (Negotiation)
به روشی که برای حل و فصل اختلافات به کار میگیرند گفته میشود. افراد برای درک بهتر مسأله و رسیدن به نتیجه عالی تلاش میکنند. یک سری اصول برای رسیدن به موفقیت در مذاکره وجود دارد که افراد منافع متقابل را در نظر گرفته و به دنبال روشی برای حفظ یک رابط کلیدی برای نتیجه ای موفقیت آمیز هستند. اگر می خواهید در مذاکره موفق شوید پیشنهاد میکنم سری به مقاله ی 10 جمله که مذاکره را نابود می کند بزنید تا بدانید چه جملاتی را نباید استفاده کنید.
-
انعطافپذیری شناختی (Cognitive Flexibility)
انعطاف پذیری شناختی مهارتی است که باعث توسعه خلاقیت در هنگام حل مسائل می شود و همچنین یادگیری و سازگاری با شرایط جدید را افزایش می دهد. برای اینکه بتوانیم یک الگوی جدید را در حرفه ی کاری خود کشف کنیم انعطاف پذیری شناختی یک مهارت مهم به حساب می آید. انعطاف پذیری ادراکی مهارتی جدید است که در نتیجه آن باید در عملکرد و شیوه خود منعطف باشیم.
پیامهای کلیدی 10 مهارت
- اندیشیدن همواره از مهارتهای مرتبط بسیار معجزه گر است. از ابتدایی ترین مهارت این لیست تا انعطاف پذیری ادراکی. به این امر باید توجه کرد که ما تا چه اندازه به این مهارت نیاز داریم. بسیاری از توانایی های ما در زندگی روزمره نتیجه عدم توانایی ما در حل مسائل، تصمیم گیری و انعطاف پذیری ادراکی است.
- با کمی دقت متوجه میشویم که شکافی عمیق بین آموخته های ما در تمامی مراحل تحصیل با تمامی مهارتهای این لیست است. متاسفانه در زمان تحصیل، ما اندیشه ها را می آموزیم نه اندیشیدن را.
- ما به عنوان فردی مستقل باید برنامه توسعه فردی داشته باشیم و هوش هیجانی خود را تقویت کنیم. انعطاف پذیری خود را افزایش داده و اصول مذاکره را یاد بگیریم و خلاقیت را تمرین کنیم تا به موفقیت برسیم.
مهارت های قابل تغییر
خلاقیت از جمله سه مهارت مهمی است که افراد نیازمند آن هستند. امروزه با حجم زیادی از محصولات جدید، روشهای جدید همراه فناوری های جدید و در نتیجه افراد برای بهره مندی از این مسائل بایستی خلاقیت داشته باشند. از طرفی با اینکه مذاکره و انعطاف پذیری بسیار مهم هستند. طبق تحقیقات شورای اقتصاد جهانی در آینده و تا سال 2026 انتظار میرود که هوش مصنوعی بخشی از هیئت مدیره شرکت ها خواهند بود.
نتیجه گیری
موفقیت تعریف مشخصی دارد. نیاز به عمل است و هر عملی احتیاج به مهارتی ویژه دارد. برخی مهارتها را در حین آموزش در زمان تحصیل در مدرسه یا دانشگاه می آموزیم. هر چند محیط تحصیل کمک زیادی به این امر نمیکند. ولی بعضی دیگر از این مهارتها را در زمانی که وارد بازار کار میشویم و برخی دیگر را در طی زندگی و ارتباطات کسب میکنیم. شرایط و مسائل در دنیای امروز در حال پیچیده تر شدن هستند و حل آنها میسر نمیشود مگر با استفاده از تفکر نقادانه و خلاقیت. البته مهارت های دیگری هستند که در رسیدن به موفقیت بسیار تأثیرگذار هستند.
2 پاسخ
مطالب خیلی خوبی بود و به عنوان فردی که تمامی این مراحل را طی کرده تا به موفقیت و موقعیت شغلی خوبی رسیده باید بگم دوستانی که تصمیم به شروع دارند و یا در ابتدای کار هستند حتما برای رسیدن به قله های موفقیت در هر زمینه ای که هستید مراحل را طی کنید نتیجه کار رو میبینید
متشکریم