نیروی انسانی شاغل یا نیروی کار از ارزشمندترین سرمایه های هر کشور محسوب می شوند که در رشد اقتصادی، توسعه و پیشرفت جوامع سهم قابل توجه ای دارند. رضایت شغلی مهمترین مسئله در بررسی تاثیر نیروی کار بر پیشرفت جوامع می باشد و می توان گفت به نسبت رضایت افراد از شغلشان، رونق تولید و اقتصاد در جامعه اتفاق خواهد افتاد.
در سال های اخیر با توجه به اهمیت بالای رضایت شغلی در موفقیت شغلی، بیزینس جدیدی تحت عنوان بیزینس کوچینگ روی کار آمده است که به افراد برای موفقیت و رسیدن به اهداف شغلی خود کمک می کند. در این مقاله به معرفی 7 راه رسیدن به رضایت شغلی و نقش مربی کسب و کار در موفقیت کاری افراد می پردازیم.
 
 
مجموعه آموزش های رایگان و کاربردی در سایت دکتر علیرضا فیروزی : 
آموزش مدیریت و رهبری کسب و کار 
آموزش روش های مذاکره کردن و برقراری ارتباط موثر 
آموزش کوچینگ فردی و بیزینس کوچینگ 
 

رضایت شغلی چیست؟

رضایت شغلی آن حسی است که فرد نسبت به کارش دارد. بعضی از افراد شغل خود را دوست دارند و با لذت و علاقه کار خود را انجام می دهند. در مقابل بعضی از افراد از شغل خود متنفر بوده و به اجبار و عمدتا برای تامین مخارج زندگی خود، ناچار به انجام آن هستند.
رضایت از شغل وقتی اهمیت پیدا می کند که بدانید بر اساس تحقیقات، بازده کاری افرادی که از شغلشان راضی هستند به مراتب بیشتر از سایر افراد است. همچنین تحقیقات نشان داده است افرادی که از شغل خود راضی نیستند در دراز مدت دچار بیماری های جسمی و روحی شده و نه تنها بازده کاری بسیار کمی دارند بلکه به دلیل عدم تمایل به انجام کار و غیبت های متوالی، راندمان کل مجموعه را نیز کاهش می دهند.
رضایت شغلی به عوامل سازمانی و شخصیتی بستگی دارد. جایگاه شغلی فرد، سیستم پاداش و جریمه، عزت نفس و همکاران از علل سازمانی موثر بر رضایت شغلی هستند و ویژگی های شخصیتی فرد مانند انزوا، اعتماد به نفس بالا، خوش بینی و میزان تطابق این ویژگی ها با کار فرد، از عوامل شخصیتی موثر بر رضایت شغلی به شمار می روند.

بهترین روش ها برای رسیدن به رضایت شغلی

حال که به اهمیت رضایت از شغل و نقش آن در سلامت جسمی و روحی و موفقیت افراد پی بردید لازم است به بررسی روش های کسب این رضایت بپردازیم. البته امروزه در کنار تمام این روش ها می توانید از تخصص کوچینگ کسب و کار برای رسیدن به اهداف شغلی خود استفاده کنید. از بهترین روش ها برای رضایت و موفقیت شغلی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

یک) مثبت اندیش باشید

مثبت اندیش باشید

در بحث رضایت از شغل می توان گفت درصد قابل توجه ای از افراد ناراضی دارای احساسات منفی بوده و به اصطلاح منفی نگر هستند. افراد منفی نگر قابلیت تطبیق با شرایط و مشکلات محیط کار و حتی زندگی را نداشته و از هر پیشامدی ناراضی هستند. اولین قدم در کسب رضایت شغلی، مثبت اندیشی می باشد. به ویژگی های مثبت شغل خود فکر کنید، به تمام افرادی که دوست دارند شغلی مانند شما داشته باشند، به همکاران موفق خود نگاه کنید و به این فکر کنید که شما هم می توانید در این شغل موفق باشید. می توانید از یک متخصص یا کوچ کسب و کار در این زمینه کمک بگیرید.

دو) برای خود هدف و برنامه تعیین کنید

بسیاری از نارضایتی های شغلی به دلیل بی هدفی و بی برنامه بودن فرد اتفاق می افتد. سختی ها و مشکلات شغلی زمانی قابل تحمل می شود که فرد را به هدفش نزدیک کند. با بررسی تمایلات خود و مشاوره با مربی کسب و کار، هدف ارزشمندی برای آینده شغلی خود ترسیم کنید و برای رسیدن به این هدف، تمام ویژگی های خوب و بد شغل خود را بپذیرید. افرادی که برای مربیگری کسب و کار آموزش دیده اند به خوبی می توانند برای شما هدف هایی متناسب با توانایی و علایقتان ترسیم کنند و شما را به سمت رسیدن به این اهداف هدایت کنند.

سه) در انتخاب شغل به علایق و مهارت های خود توجه کنید

مربی کسب و کار

مهمترین مسئله در رضایت شغلی، انتخاب شغلی است که با مهارت ها، سلایق و علایق شما مطابقت داشته باشد. گروهی از روان شناسان علاقه را مقدم بر مهارت و توانایی برشمرده و معتقدند علاقه به تنهایی باعث ایجاد مهارت و رضایت در شغل می شود. به هر حال در انتخاب شغل به خصوصیات اخلاقی و رفتاری خود توجه کنید و شغلی را انتخاب کنید که با روحیه شما سازگاری داشته باشد. استفاده از تجربیات افراد متخصصی که به عنوان کوچ کسب و کار فعالیت می کنند در این زمینه می تواند مفید باشد.
مربی کسب و کار فرد با تجربه و کاربلدی است که به شما در شناخت استعدادها و توانایی هایتان کمک کرده و به شما برای انتخاب مناسب ترین و درست ترین مسیر مشورت می دهد. او راه را به شما نشان نمی دهد بلکه شما را برای یافتن راه مناسب تربیت می کند. استفاده از چنین افرادی باعث انتخاب مسیرهای درست شغلی و کسب بالاترین میزان رضایت شغلی در افراد خواهد شد.
پیشنهاد می کنیم مقاله چرا مربی گری کسب و کار اهمیت دارد ؟ را برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.

چهار) نسبت به شغل خود مسئولیت پذیر باشید

مسئولیت پذیری ویژگی مشترک اکثر افرادی است که از شغل خود رضایت دارند. افراد مسئولیت پذیر نسبت به کاری که انجام می دهند احساس وظیفه کرده و از راه های مختلف سعی در بهبود و اصلاح کیفیت و کمیت کار خود دارند. بی تفاوتی به کار از دلایل ایجاد نارضایتی شغلی می باشد زیرا معمولا این کارها به نحو احسن انجام نشده و نارضایتی کارکنان، کارفرما یا پیمانکار را به دنبال خواهد داشت که این خود از دلایل ایجاد نارضایتی شغلی می باشد.
حتی اگر از شغل خود ناراضی هستید نیز برای مدتی کوتاه هم که شده، کارهایتان را با مسئولیت بیشتری انجام دهید. از منابع معتبر روش های افزایش بازده کاری خود را جست و جو کرده و با به کارگیری این روشها راندمان شغلی خود را افزایش دهید. نسبت به کارتان احساس مسئولیت کنید و به نحو احسن انجام دادن آن را وظیفه خود بدانید. می توانید برای آشنایی با روش های بهتر انجام دادن و موفق تر بودن در کار خود از کوچ کسب و کار که در زمینه مربیگری کسب و کار فعالیت می کند کمک بگیرید. خواهید دید به مرور زمان این احساس مسئولیت باعث علاقه و رضایت شغلی شما شده و از کاری که انجام می دهید لذت خواهید برد.

پنج) احساسات خود را مدیریت کنید

بیزینس کوچینگ

جالب است بدانید درصد بالایی از نارضایتی های شغلی مربوط به افرادی است که برای مدت زیادی به شغل خود علاقه مند بوده اند و به یک باره این علاقه و رضایت جای خود را به نارضایتی و حتی نفرت از شغلشان داده است. دلیل واضح این مسئله، ناتوانی افراد در کنترل احساسات می باشد. احساسات افراد متاثر از زندگی شخصی و اتفاق هایی است که برای آن ها رخ می دهد.
مشکلات زندگی شخصی باعث بروز احساسات منفی مانند ترس، استرس، ناکامی و نا امیدی در افراد می شود. عدم مدیریت احساسات در این مواقع باعث نارضایتی شغلی در دراز مدت خواهد شد. احساسات خود را بشناسید و بدانید شغل شما در ایجاد این احساسات بی تقصیر است. حتی می توان گفت شغل شما و آینده کاری شما باعث بهبود احساسات منفی و شفای روح آسیب دیده تان خواهد شد.
در این مواقع برای مدیریت احساسات و جلوگیری از تاثیر آن ها بر شغل خود، در صورت امکان مدت کوتاهی مرخصی گرفته و با کمک یک روانشناس ماهر به درمان و مدیریت احساسات آسیب دیده خود بپردازید. می  توانید از اشخاصی که در زمینه بیزینس کوچینگ فعالیت می کنند نیز کمک بگیرید. این افراد تجربه های بالایی در زمینه کسب و کار دارند و برای ارتقای شغلی به شما کمک خواهند کرد.

شش) مشکلات شغلی خود را حل کنید

مشکلات شغلی خود را حل کنید

گاهی ممکن است شغل شما مشکلاتی داشته باشد که منجر به بی رضایتی شما شده است. در این مواقع به جای غر زدن و منفی نگری سعی کنید تا حد امکان از مشکلات کاری خود بکاهید. به عنوان مثال ممکن است محیط کار شما آزار دهنده باشد، تعداد جلساتی که باید در روز شرکت کنید زیاد باشد، مراجعات بسیاری داشته باشید یا مدام باید در حال صحبت حضوری یا تلفنی با افراد باشید، تمام این موارد باعث خستگی و فرسودگی شما و ایجاد نارضایتی شغلی خواهد شد.
برای حل این مشکل بهتر است با ما فوق خود صحبت کنید. از او برای حل یا کاهش این مشکلات کمک بگیرید و اهمیت برطرف شدن این مشکلات در افزایش رضایت شغلی خود را به او یادآوری کنید. تا جایی که می توانید استرس و فشار کاری خود را کاهش دهید. از تایم های کوتاه استراحت استفاده کنید و هر کار ممکنی که باعث بهتر شدن حالتان می شود را انجام دهید. گاه تغییرهای کوچک و ساده شرایط کاری شما را از این رو به آن رو می کند و بخش عمده ای از مشکلات کاری شما را حل می کند.

هفت) شغل خود را عوض کنید

آخرین راه برای کسب رضایت شغلی تغییر شغل است. البته تغییر شغل تنها در صورتی به شما کمک می کند که با وجود رعایت موارد بالا، همچنان از شغل خود ناراضی باشید. قبل از تغییر شغل بهتر است از خدمات کوچینگ کسب و کار استفاده کرده و از یک فرد متخصص و با تجربه برای بهبود وضعیت شغلی خود کمک بگیرید.  البته باید بدانید هر تغییر شغلی باعث موفقیت و رضایت شما نخواهد شد و تصمیم گیری درست در این زمینه حائز اهمیت است. به یاد داشته باشید که افراد زیادی پس از تغییر شغل از شغل جدید خود ناراضی تر بوده و برای از دست دادن شغل قبلی خود تاسف می خورند.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *