charisma tic

شخصیت کاریزماتیک چیست؟

یک شخصیت کاریزماتیک فردی است که هم مهارت های اجتماعی و هم مهارت های رهبری را نشان می دهد. آنها انرژی و شایستگی دارند که دیگران را درگیر و متقاعد می کند. این ویژگی‌های رفتاری را می‌توان آموخت، مانند مایند فولنس(خودآگاهی)، زبان بدن باز، گوش دادن فعال، و رفتار با هر فردی که با احترام یکسانی روبرو می‌شوید.

علیرغم این کلیشه، کاریزما صرفاً ویژگی افراد مشهور مثل رهبران مذهبی؛ سیاسی و یا بازیگران و هنرمندان نیست.

مهم نیست که چقدر جذاب هستید (یا نیستید)، چقدر درونگرا یا برونگرا هستید، یا چقدر شوخ طبع هستید؛ کاریزما یک مهارت قابل یادگیری است!

در درجه اول، یک شخصیت کاریزماتیک می تواند دیگران را متقاعد کند، زیرا آنها را افراد قابل اعتماد، دوستانه و کاملاً حاضر می دانند. افراد کاریزماتیک با بازی با نقاط قوت خود در هر موقعیت اجتماعی، گرما و شایستگی را نشان می دهند. و بله، باور کنید یا نه، همه ما نقاط قوت و ضعفی داریم!

دانستن اینکه چگونه می توان شخصیت کاریزماتیک تری را پرورش داد که افراد را به هم پیوند می دهد و بر آنها تأثیر می گذارد

شخصیت کاریزماتیک چه ویژگی هایی دارد؟

ویژگی های شخصیتی کاریزماتیک شامل برخی از نشانگرهای رفتاری کلیدی است. در زیر دوازده ویژگی افراد کاریزماتیک آورده شده است.

۱. شخصیت کاریزماتیک خودآگاهی دارد

خودآگاهی افراد را قادر می سازد تا با نقاط قوت خود بازی کنند و کاستی های خود را پنهان کنند. خودآگاهی مستلزم آگاهی از تجربیات درونی خود، مانند افکار و احساسات، و اینکه چگونه حضور و رفتار شما بر دیگران تأثیر می گذارد، می باشد.

خودآگاهی برای حضور کامل و راحت لازم است. شما می توانید از طریق تمرین ذهن آگاهی به خودآگاهی دست پیدا کنید. میتوانید مراقبه کنید!

مهارت های ذهن آگاهی شما را در صندلی رانندگی ذهنتان قرار می دهد تا مرکز آگاهی شما در هر موقعیتی اینجا و اکنون باشد. این بدان معناست که در هنگام برقراری ارتباط با دیگران کاملاً حاضر و با دقت ظاهر می شوید.

و چه کسی نمونه ای بهتر از دالایی لاما برای خودآگاهی است؟ مطمئنا، او ممکن است “به طور سنتی” کاریزماتیک نباشد. اما او مطمئناً می داند که چگونه در هر لحظه آگاه باشد.

پرورش خودآگاهی بیشتر زیربنای تمام ویژگی های شخصیتی کاریزماتیک دیگری است که به دنبال آن می آیند. همانطور که خودآگاهی شما رشد می کند، با مهارت های بین فردی که باید روی آنها کار کنید بیشتر آشنا می شوید. شما هم مجبور نیستید کامل شوید – این ممکن است مردم را ناامید کند. تحقیقات نشان می دهد که پذیرفتن نواقص خود شما را برای دیگران محبوب می کند. ترفند ایجاد تعادل مناسب است.

۲. شخصیت کاریزماتیک در روابط خود گرما و انرژِی دارد

گرما یک ویژگی شخصیتی کاریزماتیک مهم است. افراد خونگرم معمولاً صمیمی، فهمیده و دلسوز هستند. خوش بینی و اشتیاق نیز گرما را منتقل می کند.

به بازیگران فکر کنید. انهاصمیمیت و بازیگوشی طبیعی دارند

در حالی که برخی افراد به طور طبیعی نسبت به دیگران گرم هستند، شما می توانید به راحتی در موقعیت هایی که احساس آرامش، راحتی و توانایی برقراری ارتباط اجتماعی با دیگران دارید، گرمای خود را افزایش دهید. گرما اعتماد دیگران را بر می انگیزد.

آخرین کتاب مبتنی بر تحقیقات در مورد زبان بدن، Cues: Master the Secret Language of Charisma Communication اشاره می کند که مردم ارزیابی می کنند که آیا می توانند در پنج دقیقه اول تعامل به شما اعتماد کنند یا خیر. این به این معنی است که ایجاد تصور درست از خودتان ضروری است.

ایجاد یک لبخند درونی: گرما و انرژی کاریزماتیک خود را افزایش دهید! یک مدیتیشن کوتاه ده دقیقه ای را امتحان کنید تا آرامش داشته باشید و دلسوزی و قلبی دوست داشتنی برای خود و دیگران ایجاد کنید. این تمرین یک “لبخند درونی” ایجاد می کند که لبخند زدن به دیگران را بیشتر به یک فرآیند کاملاً طبیعی تبدیل می کند.

۳. شخصیت کاریزماتیک شایستگی دارد

یک شخصیت کاریزماتیک همچنین شایستگی را که، ترکیبی از قدرت، توانایی و هوش است، به دیگران منتقل کند. شایستگی توانایی رهبری است.

به استیو جابز فکر کنید که فضایی از شایستگی دایمی را منتقل می کند.

وقتی دیگران مهارت‌های رهبری شما را ارزیابی می‌کنند – برای مثال، در طول مصاحبه شغلی، توانایی شما را برای انجام کاری که مدعی هستید، ارزیابی می‌کنند. انتقال شایستگی با گرمای کمتر می تواند اقتدار را ایجاد کند. با این حال، تعادل صحیح انرژی و شایستگی، پایه و اساس رهبری کاریزماتیک است.

یک رهبر کاریزماتیک متقاعد کننده و جذاب است زیرا تعادل مناسب انرژی و شایستگی اصالت را می رساند.

خبر خوب این است که نیازی به «جعل کردن» نیست تا زمانی که آن را بسازید. جعل کردن کاریزما، با نشانه های ظریف زبان بدن آشکار می شود.

به عنوان مثال می توان به انقباض در فک و گردن، ابروهای شیاردار یا ابروهای برآمده اشاره کرد. به گزارش بیزینس اینسایدر، همه اینها نشانه های استرس هستند. تماس چشمی طولانی مدت نیز می تواند باعث ایجاد احساس ناراحتی در افراد شود.

صمیمیت و شایستگی اولین برداشت عالی را ایجاد می کند و شخصیتی مغناطیسی را منتقل می کند.

مرحله اقدام: صلاحیت کاریزماتیک خود را ارتقا دهید! دفعه بعد که مجبور به برقراری ارتباط بسیار مهم با کسی هستید، مانند یک کارفرمایا رئیس فعلی خود، به یاد داشته باشید که آمادگی همه چیز است! چند سوال آماده داشته باشید که نشان دهد فرآیند ارزیابی متقابل است. این باعث احترام به خود، اعتماد به نفس و شایستگی می شود.

۴. شخصیت کاریزماتیک، زبان بدن آرام و باز دارد

یک شخصیت کاریزماتیک معمولا زبان بدن آرام و باز را نشان می دهد. این باعثاعتماد بیشتر و دوست داشتن میشود و در نتیجه کاریزما  را افزایش می دهد.

نشان دادن دست‌ها و استفاده از آنها هنگام صحبت، افراد را درگیر می‌کند. به گفته ژاکلین اسمیت، ویراستار مشاغل در Business Insider، مردم زمانی که دستان دیگران را میبینند، آنها را قابل اعتمادتر ارزیابی می کنند.

مرحله اقدام: حرکات دست کاریزماتیک خود را ارتقا دهید! ۵ نشانه جدید دست را  انتخاب کنید و آنها را در آینه تمرین کنید تا کاریزمای خود را تقویت کنید

۵. شخصیت کاریزماتیک از احساس خود آگاه است

یک شخصیت کاریزماتیک معمولاً درک می کند که بهترین احساسش کجاست. حتی مناسبت ها و رویدادهایی را که با مردم ملاقات میکند و حس خوب به او دست میدهد را درک می کند.

یک برنامه بازی اجتماعی داشته باشید. سعی کنید در مکانهای اجتماعی و شلوغ رفت و آمد داشته باشید.هیچ ورزشکاری مجبور نیست تمام موقعیت های یک تیم را پوشش دهد.

آنها با قدرت خود بازی می کنند. اگر  فست فودی یا کافی‌شاپ‌ها را ترجیح می‌دهید، بعد از کار، بار یا کافی‌شاپ را امتحان کنید.

شاید شما به عنوان یک درونگرا که محدودیت های اجتماعی خود را می دانید،  ترجیح می دهید در بسیاری از مواقع به جای معاشرت در خانه بماند! اما این به این معنی نیست که نمی تئانید کاریزماتیک باشید.

مرحله اقدام: کاریزمای شبکه خود را ارتقا دهید! و با فاردا و آشنایان خود ارتباط بگیرید. در مرحله بعد با افراد جدید شبکه سازی کنید.

۶. یک شخصیت کاریزماتیک هنر گوش شنوا دارد

یک شخصیت کاریزماتیک، افراد را با توجه به هر کلمه ای که می گویند، درگیر می کند. یک شخصیت کاریزماتیک با همدلی، گوش میدهد.

مرحله اقدام: با رعایت این نکات از طریق گوش دادن فعال، جذابیت خود را افزایش دهید.

رو به گوینده قرار بگیرید و تماس چشمی آرام داشته باشید. وضعیت بدن خود را بررسی کنید و مطمئن شوید که علاقه واقعی خود را نشان می دهید. سعی کنید کمی خم شوید، تماس چشمی راحت داشته باشید و زبان بدن را باز کنید (بدون دست و پای ضربدری). اگر به دور نگاه می کنید، به پایین نگاه نکنید، که ممکن است به نظر ناقص باشد.

به زبان بدن طرف مقابل گوش دهید. به حالات چهره، لحن صدا و حرکات دست توجه کنید. اگر گوینده حالت تدافعی دارد،  زبان بدن خود را باز و بدون تهدید نگه دارید.

صحبت را قطع نکنید این یک قانون طلایی است. قطع کردن حرف کسی نشان دهنده عدم احترام است و اینکه شما گوش نمی دهید!

بدون قضاوت گوش کن. تصور نکنید که می دانید آن شخص قرار است بعداً چه بگوید. اگر متوجه شدید که نسبت به آنچه می شنوید واکنش احساسی نشان می دهید، آگاه باشید و قضاوت خود را در حین انجام مکالمه کنار بگذارید.

از برنامه ریزی برای گفتن جمله بعدی خودداری کنید. شما نمی توانید همزمان گوش کنید و هم آماده شوید.

نشان دهید که دارید گوش می دهید. مطمئن شوید که با پاسخ دادن با زبان بدن مثبت مانند لبخند زدن و تکان دادن سر و تأیید صداهایی مانند «اوهوم»، «بله»، «هومم»، «می‌بینم» نشان می‌دهید که در حال گوش دادن هستید. به ساعت یا ساعت خود نگاه نکنید! بی قراری نکنید و  از چک کردن گوشی خودداری کنید

گوش دادن فعال به افراد این فضا را می دهد تا راه حل های خود را بیابند. اگر راه حلی وجود دارد که تمایل به ارائه آن دارید، بررسی کنید که آیا با این سوال که “آیا می توانم پیشنهادی ارائه کنم؟” اولین.

سوال بپرسید تا بررسی کنید متوجه شده اید. بررسی اینکه آیا، شما کسی را به درستی درک کرده اید، باعث می شود فرد احساس ارزشمندی کند و شنیده شود. همچنین به شما کمک می کند متمرکز بمانید.

سعی کنید با پرسیدن چیزهایی مانند “آیا منظورت x…” و طرح سوالات باز مانند “چه احساسی به شما دست داد؟” مخاطب را متوجه این موضوع کنید که به او گوش می دهید.

بازخورد بدهید و خلاصه کنید. تأمل در خلاصه‌ای از آنچه شنیده‌اید نشان می‌دهد که به آن گوش می‌دهید و به مقابله با هرگونه سوءتفاهم کمک می‌کند.

می‌توانید بگویید: «پس، من فکر می‌کنم که شما می‌گویید [این] است، درست است؟» یا “به نظر می رسد که شما می گویید…”

۷. یک شخصیت کاریزماتیک شوخ طبع هست

یک شخصیت کاریزماتیک در مواقعی به شیوه ای شوخ طبع صحبت می کند تا بر محدودیت های دیگران غلبه کند و تنش را از بین ببرد. آرامشی که ارتباط فعال برای همه کسانی که در موقعیت های ناراحت کننده درگیر هستند به ارمغان می آورد، مردم را محبوب می کند.

بامزه بودن یک مهارت اجتماعی ضروری است.

charismatic

۸. یک شخصیت کاریزماتیک خودکنترلی دارد

به طور قابل توجهی، یک ویژگی شخصیت کاریزماتیک انتقادی، خود کنترلی هیجانی است. یک فرد کاریزماتیک خودکنترلی دارد. این بدان معنی است که آنها واکنشی یا تکانشی نیستند، بلکه خود به خود هستند و طبق شرایط سنجیده می شوند.

مرحله اقدام: با افزودن یک فاکتور از نظم و انضباط در زندگی خود، خودکنترلی کاریزماتیک را در خود پرورش دهید. ورزش، دوش آب سرد روزانه، کلاس یوگا، مراقبت از باغ، زود خوابیدن و محدود کردن غذاهای ناسالم، همه راه هایی برای تمرین نظم و انضباط هستند.

۹. یک شخصیت کاریزماتیک فروتن است

یک شخصیت کاریزماتیک معمولاً با همه بدون توجه به موقعیت آنها یکسان رفتار می کند. این یک ویژگی بسیار دوست داشتنی است. رفتار مثبت با پیشخدمتی که در یک رویداد به شما نوشیدنی می دهد، همان طور که با میزبان صحبت می کنید، شما را بلافاصله نزد مردم محبوب می کند.

مرحله اقدام: با تمرین رفتاری مودبانه و گرم با همه به طور یکسان، جذابیت خود را افزایش دهید. لبخند بزنید و با هر فردی که ملاقات می کنید به همان شیوه سلام کنید.

۱۰. یک شخصیت کاریزماتیک تماس چشمی را به خوبی حفظ می کند

حفظ تماس چشمی با افراد در حد مناسب، اعتماد، علاقه و امنیت را نشان می دهد. باید طبیعی اما مستقیم باشد.

مرحله اقدام: سعی کنید به رنگ چشم کسی توجه کنید، اما این کار را زودگذر انجام دهید. مراقب باشید که  زیاده روی نکنید. نباید ترسناک به نظر برسید!

توجه ویژه: به خاطر داشته باشید که برخی از افراد ارتباط چشمی را دوست ندارند، که ممکن است بسته به فرهنگ متفاوت باشد. خواندن زبان بدن افراد راهی عالی برای سنجش میزان تحمل تماس چشمی آنهاست.

۱۱. یک شخصیت کاریزماتیک به موقع تعریف و تمجید میکند

کاریزماتیک ترین رهبران، تیم و همکاران خود را تمجید و تمجید می کنند.

تحقیقات نشان می‌دهد که وقتی شخصی در مورد دیگران بدگویی منفی می‌کند، ویژگی‌هایی که به دیگری نسبت می‌دهد نیز با او مرتبط می‌شود. خیلی بهتر است که در مورد ویژگی های مثبت افراد دیگر اظهار نظر کنید زیرا آنها به دلیل نوعی اثر هاله ای با شما مرتبط می شوند.

مرحله اقدام: دفعه بعد که برای چیزی تحسین می‌کنید یا تعریفی دریافت می‌کنید، اعتبار را با دیگران به اشتراک بگذارید، حتی اگر تمجیدی از لباسی باشد که می‌پوشید. چگونه؟ فروشگاه یا کیفیت سازنده را ذکر کنید. کار بزرگی انجام دادی؟ به یاد داشته باشید چه کسی به شما کمک کرد.

۱۲. یک شخصیت کاریزماتیک نام افراد را به خاطر می سپارد

به خاطر سپردن نام یک فرد ممکن است شما را نیز به یاد ماندنی تر کند!

چگونه می توان فهمید که فردی کاریزماتیک است؟

یک شخصیت کاریزماتیک معمولاً به عنوان فرد مغناطیسی و متقاعد کننده توصیف می شود، یک نوع خاص و دوست داشتنی است.

آنها حضور محسوسی دارند. آنها علاوه بر صمیمی بودن، شایستگی خود را بسیار ارزیابی می کنند و برای انجام کارها به آنها اعتماد دارند.

ترکیب منحصربه‌فرد آنها از صمیمیت و اعتماد به نفس، جذابیت اصیل را منتقل می‌کند.

یک فرد کاریزماتیک بی سر و صدا اعتماد به نفس دارد، کاملاً حاضر و واقعی است در حالی که باز و قابل دسترس است. آنها احتمالاً بیشتر از خودشان به دیگران علاقه دارند و بسیار همدل هستند.

همه این ویژگی ها به این معنی است که آنها احتمالاً به دلیل توانایی آنها در تأثیرگذاری بر افراد، موفق تر از دیگران هستند. آنها به احتمال زیاد زندگی خود را می خواهند و از آن لذت می برند.

نقش کاریزما در کسب و کار

کاریزما در کسب و کار نقش مهمی ایفا می‌کند. آنچه که کاریزما را متمایز می‌کند، توانایی فرد یا رهبر برای جذب و تأثیرگذاری بر دیگران است. کاریزما قدرتی است که به فرد یا رهبر امکان می‌دهد با جذابیت شخصیتی، شور و انگیزه و توانایی ارتباط برقرار کردن با دیگران، اعتماد آنان را به خود جلب کند.

در کسب و کار، کاریزما می‌تواند نقش مهمی در موفقیت و توسعه سازمان داشته باشد. برخی از نقش‌های کاریزما در کسب و کار عبارتند از:

الهام بخشی: فرد یا رهبر کاریزماتیک قادر است با شخصیت قوی و ایده‌آل‌هایش، افراد را الهام بدهد و انگیزه آنان را بالا ببرد. این الهام بخشی می‌تواند باعث بروز انگیزه، خلاقیت و همت بیشتر در افراد شود.

ایجاد اعتماد: کاریزما به عنوان یک ویژگی شخصیتی، قدرتی برای ایجاد اعتماد در دیگران دارد. زمانی که افراد به یک فرد کاریزماتیک اعتماد کنند، بیشتر به نظرات و رهنمودهای او اعتبار می‌دهند و می‌توانند به راحتی در راستای اهداف مشترک همکاری کنند.

تشویق به همکاری و تعامل مثبت: فرد یا رهبر کاریزماتیک توانایی بالقوه ایجاد یک محیط کار مثبت و همکاری را دارد. با شخصیت قوی و توانایی برقراری ارتباط مؤثر، او می‌تواند اعضای تیم را به همکاری، تعامل و اشتراک گذاری ایده‌ها ترغیب کند.

منبع دو

منبع سه

۱۲ ویژگی شخصیت کاریزماتیک
charismatic

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *