نقش تجارت خارجی در پیشرفت یک کشور: بهترین روش برای رشد نرخ تولید ناخالص داخلی بهره مندی از تجارت خارجی است که پیامدهای مثبتی در پی آن برای اقتصاد و توسعه یک کشور خواهد داشت.
در تجارت بستر یکپارچه ای فراهم می شود تا کشور ها با به هم پیوستن و انجام مبادلات مختلف، دستاوردهای قابل توجهی را در زمینه اقتصادی و رفاهی کشور و مردم خود کسب نمایند. آینده کشورها ریشه در تجارت خارجی دارد و میزان توانایی در خرید و فروش کالا یا خدمات تعیین کننده جایگاه ها هستند.
تجارت بصورت داخلی و تک بعدی معنایی ندارد، ارتباطات تجاری بسیار وسیع بوده که هر کشوری را از عقب ماندگی و درجا زدن نجات می دهد.
با تجارت خارجی به راحتی می توان سرمایه های بیشتری وارد کشور نمود و با پیشرفت تکنولوژی و فناوری های مختلف همگام شد. هر کشوری ممکن است با مشکلاتی از قبیل کمبود نیروی انسانی، ضعف در تولید، عدم توانایی در بکارگیری و راه اندازی فناوری های جدید روز دنیا و نبود منابع درآمد زایی روبرو باشد.
با این حال تجارت خارجی می تواند بهترین راه گریز از تنگناها باشد و پویایی و رونق را به یک سرزمین بیاورد. امروزه چین سهم زیاد بازارهای جهانی را از آن خود کرده که در زمینه های مختلف با موفقیت هرچه تمام اقدام به تجارت می نماید.
مجموعه آموزش های رایگان و کاربردی در سایت خانه کوچینگ متعلق به دکتر علیرضا فیروزی که زندگی شخصی و حرفه ای شما را متحول میکند :
آموزش مدیریت و رهبری کسب و کار
آموزش روش های مذاکره کردن و برقراری ارتباط موثر
آموزش کوچینگ فردی و بیزینس کوچینگ
نقش تجارت بین المللی در اقتصاد کشورهای درحال توسعه
- کاهش هزینه های نهاده
- استفاده از منابع مالی جدید
- افزایش ارزش افزوده کالاهای داخلی
- بهبود جایگاه جهانی نقش تجارت خارجی در کشورهای درحال توسعه بسیار پر رنگ و موثر است به طوری که چین، برزیل، هند و غیره با سرعت چشمگیری در حال رشد هستند و چه بسا در مدت زمانی کوتاهی طی دهه های آینده، جزء کشورهای توسعه یافته هم تلقی شوند. عجیب نیست اگر بدانید تولید ناخالص داخلی این کشور ها در اوایل قر بیست و یک 115 درصد افزایش داشته است.
- همانطور که گفته شد کشورهای در حال توسعه برای بهبود جایگاه خود در تجارت خارجی در تلاش بوده، زیرا طی این فرایند به بازارها و نهادههای تولیدی جدید دست پیدا خواهند کرد. دستاوردهای این جریان منجربه تنوع در محصولات صادراتی و ایجاد سیر صعودی در منحنی امکانات تولیدی می شود. از جمله کشورهایی که توانست با کاهش تعرفه واردات کالاهای واسطه و سرمایه ای را با هزینه کمتر وارد کند هند بود. با این مدیریت هوشمندانه 227 درصد واردات کالاهای واسطه افزایش یافت، این در حالی است که دو سوم از این میزان قبلا در توان وارداتی هند نبود.
- رشد روز افزون اقتصاد جهانی و درآمد سرانه کشورهای در حال توسعه در دهه های اخیر بسیار قابل توجه است. تجارت خارجی در این زمینه سبب شده تا گستردگی منابع تامین کالا و خدمات صورت گیرد و فضای داغ رقابتی، گزینه های بیشتری را در پیش روی مصرف کنندگان قرار دهند.
نقش بازرگانی خارجی در اقتصاد کشورهای کمتر توسعه یافته
- بهترین فرصت رهایی از فقر برای کشورهایی که کمتر توسعه یافته اند، استفاده از تجاروابط اقتصادیرت خارجی است. بخش خصوصی این کشورها می تواند با سرمایه گذاری های خارجی به توسعه کشور بپردازد و تحولی عظیم در اقتصاد خود ایجاد نمایند. بیشترین رشدی که کشورهای کمتر توسعه یافته در فاصله 2000 تا 2008 داشته مربوط به سرانه تولید ناخالص داخلی بوده که بخش عمده آن وابسته به سرمایه گذاری های برون مرزی است.
- در نظر بگیرید از شهری کوچک به کلان شهرها سفر می کنید و در طی این سفر از مکان های مختلف، تولیدات، صنایع و سایر خدمات بازدید می کنید، آیا دیدن آن همه تنوع و امکانات ذهن شما را درگیر نخواهد کرد؟ به همین ترتیب افزایش روابط بین المللی و تجارت خارجی به راحتی باعث افزایش دانش و سرمایه های یک کشور می شود. بسیاری از کسب و کارها و تجارت های بزرگ بر اساس تجارت الکترونیک مشغول به فعالیت هستند، که سهم زیادی از آن مرهون به ارتباطات برون مرزی است. تحولاتی که در عرصه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و سایر فعالیت های یک کشور صورت میگیرد تحت تاثیر دگرگونی های جهانی است که تجارت خارجی سهم شایسته ای در آن دارد.
- به واسطه تجارت آزاد در کسب و کارهای محلی بسیاری از موانع حذف شد و بسیاری از کشورهای جنوب صحرای آفریقا در سال 2010 و 2011 توانستند اوضاع کسب و کار خود را بهبود بخشند. رقابت ها و فضای کسب و کار در تجارت خارجی بسیار داغ و پر سرعت است که در این میان موریتانی گوی سبقت را حتی از کشورهای منطقه یورو ربود و جایگاه 25 جهانی را در میان 190 کشور از آن خود کرد.
مزیت تجارت خارجی در رشد اقتصادی کشورها
- علاوه بر تحولات اقتصادی وجود بازارهای برون مرزی سبب می شود تا مهارت های ارتباطی و مدیریتی یک کسب و کار هم افزایش یابد. با استفاده از تولیدات سایر کشورها سطح کیفیت تولیدات و استانداردهای جهانی در زمینه ساخت و تولید بهبود می یابد که این امر نیروهای انسانی و خدمات یک سازمان را توانمندتر می سازد. به عنوان مثال بنگلادش و سری لانکا با افزایش روابط تجاری خود با کشورهای اروپایی توانسته اند سهم صادرات خود را افزایش دهند که این میزان نسبت به دهه اول قرن 21 پیشرفت 80 درصدی داشته است.
- 10 الی 15 تولید ناخالص داخلی کشورها را خریدهای دولت به خود تخصیص می دهد که تجارت خارجی با گستردگی در تامین کالا و خدمات، هزینه های خرید را کاهش داده است. بر همین اساس تجارت از دیدگاه دولت در زمینه های تجارت بین الملل برای کاهش بار مالی بسیار اهمیت دارد.
مزایای تجارت خارجی
تجارت خارجی یکی از عوامل کلیدی در رشد اقتصادی کشورها است و دارای مزایای بسیاری است که بر رشد و توسعه اقتصادی تأثیر مثبت میگذارد. در زیر به برخی از مزایای تجارت خارجی در رشد اقتصادی کشورها اشاره میکنم:
افزایش درآمد و اشتغال: تجارت خارجی باعث افزایش فروش و صادرات کالاها و خدمات میشود که به تبع آن، درآمد کشور افزایش مییابد. همچنین، این فعالیتها منجر به ایجاد اشتغال در صنایع مختلف میشود و برای جوانان و جامعه فرصتهای شغلی را ایجاد میکند.
توسعه صنعت و تکنولوژی: تجارت خارجی باعث توسعه صنایع مختلف و بهبود فناوری و تکنولوژی میشود. ورود تجهیزات و فناوریهای پیشرفته از سایر کشورها، امکان تحول و بهبود فرآیندهای تولیدی و نوآوری را فراهم میکند.
گسترش بازارهای هدف: تجارت خارجی باعث گسترش بازارهای هدف برای صادرات میشود. با ورود به بازارهای جدید، کسب و کارها میتوانند محصولات خود را به مشتریان بیشتری عرضه کنند و درآمدهای جدیدی را ایجاد کنند.
تنوع و تعادل در اقتصاد: تجارت خارجی به کشورها امکان میدهد تنوع و تعادلی در ساختار اقتصادی خود برقرار کنند. به این ترتیب، در صورت کاهش درخواست یک بازار مشخص، کشور قادر است از سایر بازارها جبران کند و از ایجاد وابستگی زیاد به یک منبع درآمدی خارجی جلوگیری کند.
افزایش تخصص و فناوری: با ورود به بازارهای جهانی، کشورها میتوانند به تبادل فناوری و دسترسی به تخصصهای بینالمللی دست یابند. این موضوع میتواند باعث رشد بخشهای فناوری و نوآوری در کشور شود و توسعه صنایع پیشرفته و پرفروشترین محصولات را تسهیل کند.
ایجاد اشتغال: تجارت خارجی میتواند منجر به ایجاد اشتغال در کشورها شود. با افزایش صادرات و تجارت با کشورهای دیگر، فرصتهای شغلی در بخشهای مختلف اقتصادی زیاد میشود و بیکاری کاهش مییابد.
تنوع درآمد: تجارت خارجی موجب تنوع درآمد کشور میشود. وابستگی به یک منبع درآمد، مانند صادرات نفت، میتواند کشور را در معرض ریسکهای اقتصادی قرار دهد. اما با تنوع درآمد از طریق صادرات محصولات مختلف، کشور میتواند بر تنشهای اقتصادی متناوب تاثیر گذاشته و از پتانسیل بالقوه خود استفاده کند.
جذب سرمایهگذاری: وجود بازارهای خارجی بزرگ و جاذبه تجاری کشورها میتواند باعث جذب سرمایهگذاری خارجی شود. سرمایهگذاران خارجی علاقهمند به سرمایهگذاری در کشورهایی هستند که قوانین تجاری قابل قبول، زیرساختهای مناسب و بازارهای پویا و پتانسیل رشد دارند.
نقش تجارت خارجی در ایجاد صلح جهانی
- جنگ و خونریزی در بسیاری از بخش های جهان بیداد می کند و گویا در حلقه پایان ناپذیر (بی نهایت) افتاده است. اگر کشورها به توسعه روابط و انجام مبادلات بپردازند بسیاری از اختلافات و تنش های سیاسی و اقتصادی بین المللی حل خواهد شد.
- دو طرف برای حفظ منافع شخصی و مزایایی که در این ارتباط به دست می آورند، هیچگاه به ایجاد اختلاف و جنگ طلبی دامن نمی زنند.
- روابط بین المللی سبب می شود ارتباطات به صورت دوستانه تقویت شود و تداوم پیدا کند و کشورهای متحد به توافق برد برد برسند.
- با توسعه این روند می توان صلح جهانی را حکم فرما کرد که در آن جنگ و درگیری جایگاهی نداشته باشد.
آیا با تجارت خارجی میتوان فرصت های شغلی ایجاد کرد؟
این نوع تجارت نه تنها به اشتغال زایی کمک می کند بلکه اقتصاد مولد کشور را تقویت نموده، کیفیت زندگی ها را بهبود بخشیده و سطح درآمدها را افزایش می دهد. نیروی کاری که در بخش های تولیدی با تجارت های باز مشغول به فعالیت هستند درآمدی 3 تا 9 برابر نیروی کار در تجارت های بسته دارند. حتی درون یک سازمان افرادی که در بخش های مرتبط با فعالیت های خارجی کار می کنند درآمدشان از بخش های بسته بیش تر است.
به عنوان مثال کارگران شاغل در صنایع شیلی که تجارت و سرمایه گذاری آزاد را دارند درآمدشان 1100 یورو بیشتر از سایر کارگزان است. هرچه میزان این فعالیت ها بیشتر باشد افراد به لحاظ مالی در امنیت شغلی به سر میبرند و فرایند انجام کارهای اقتصادی با روند رو به رشدی پیش میرود.
- هرچند تجارت خارجی دارای نقاط ضعف هم می باشد، اما به طور کلی امتیازات و دستاوردهایی که در آن کشورهای فعال در این حوزه حاصل می کنند بیشتر از زیان های یک تجارت آزاد است.